Ένα χρόνο πριν, στις 11 Νοεμβρίου του 2011 σχηματίστηκε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ η κυβέρνηση Παπαδήμου, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από 255 βουλευτές. Τρεις μήνες μετά, στις 13/2/2012, η κυβέρνηση Παπαδήμου έθεσε προς ψηφοφορία το "Μνημόνιο 2". Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής ήταν - εκτός των ολέθριων συνεπειών για την κοινωνία - η διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων. Συγκεκριμένα, από τους αρχικά 255 κυβερνητικούς βουλευτές, το "Μνημόνιο 2" υπερψηφίστηκε από 199, ενώ διαγράφηκαν συνολικά 45 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες : 21 από τη Νέα Δημοκρατία (Έλ. Κουντουρά, Ελ. Βόζεμπεργκ, Δ.
Σταμάτης, Κ. Παπασιώζος, Γ. Βλάχος, Μ. Γιαννάκης, Μ. Τζήμας,Τσ. Ιατρίδη, Αλ.
Δερμετζόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος, Μ. Κεφαλογιάννης, Κ. Γκιουλέκας, Ζ.
Τζηκαλάγιας, Χρ. Ζώης, Σπ. Γαληνός, Π. Μελάς, Γ. Καρασμάνης, Θ. Λεονταρίδης,
Αν. Καριπίδης, Μ. Κόλλια - Τσαρουχά, Γ. Βαγιωνάς) και 22 από το ΠΑΣΟΚ (Σπ.
Κουβέλης, Α. Βαγενά, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Λ. Κατσέλη, Β. Παπανδρέου, Λ.
Μίχος, Μ. Κυριακοπούλου, Α. Τριανταφυλλόπουλος, Β. Τόγιας, Γ. Κασάρας, Χ.
Καστανίδης, Κ. Τεκτονίδου, Χρ. Κατσούρας, Γ. Μιχελογιαννάκης, Θ. Παραστατίδης,
Αλ. Αθανασιάδης, Γ. Παπαμανώλης, Οδ. Βουδούρης, Τσ. Μαντατζή, Ηλ. Θεοδωρίδης,
Γ. Αμοιρίδης και Χρ. Μαγκούφης), καθώς και δύο βουλευτές (Μ. Βορίδης
και Αδ. Γεωργιάδης) από την Κ.Ο. του ΛΑΟΣ, για τον ακριβώς αντίθετο λόγο,
επειδή υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση. Επιπλέον, ένας βουλευτής είχε οικειοθελώς αποχωρήσει από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πριν την ψηφοφορία.
Ακόμα τρεις μήνες μετά, στις εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου 2012, τα κόμματα που είχαν στηρίξει (με 255 βουλευτές) την κυβέρνηση Παπαδήμου, βρέθηκαν με συνολικά 162 έδρες (129 ΝΔ + 33 ΠΑΣΟΚ), ενώ ο ΛΑΟΣ έμεινε εκτός Βουλής.
Η ψηφοφορία για το "Μνημόνιο 2", με άλλα λόγια, στέρησε από την κυβέρνηση Παπαδήμου 46 από τους 255 βουλευτές της, δηλαδή το 18,04% της κοινοβουλευτικής της δύναμης.
Σχήμα : Αθροιστική κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της κυβέρνησης Παπαδήμου (χρονοσειρά) |
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, σχηματίστηκε κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με τη στήριξη επίσης τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αυτή τη φορά), η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 179 βουλευτές. Την Τετάρτη 7/11/2012, πέντε μήνες μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση αυτή έφερε προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2013-2016 ("Μνημόνιο 3"), το οποίο, ομοίως - εκτός από τις ολέθριες συνέπειες που με βεβαιότητα θα έχει για την κοινωνία, προκάλεσε ανακατατάξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων. Συγκεκριμένα, το "Μνημόνιο 3" υπερψηφίστηκε από 153 βουλευτές, ενώ συνολικά διαγράφηκαν από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες 7 βουλευτές : 1 από τη ΝΔ (Γ. Κασαπίδης) και 6 από το ΠΑΣΟΚ (Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Παραστατίδης, Μ. Κασσής, Γ. Κουτσούκος, Α. Γκερέκου, Μ. Μπόλαρης). Επίσης, διαφοροποιήθηκαν από τη "γραμμή" της ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία ακόμη δύο βουλευτές (Οδ. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς), οι οποίοι ωστόσο δεν διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική τους ομάδα.
Συμπέρασμα; Οι ψηφοφορίες για τα "Μνημόνια" βλάπτουν σοβαρά τις κυβερνητικές κοινοβουλευτικές ομάδες. Και αν η ιστορία επαναλαμβάνεται (τώρα ως φάρσα ή ως τραγωδία, θα δείξει), τότε οι ώρες της κυβέρνησης Σαμαρά είναι μετρημένες.
Υ.Γ. : Προς κ. Γ. Πρετεντέρη. Μην αναρωτιέστε δημοσίως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ηττημένος, αφού δεν κατόρθωσε να εμποδίσει την ψήφιση των μέτρων, διότι εκτίθεστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς δεν χαίρεται που πέρασαν τα μέτρα και θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτά να ανατραπούν. Ωστόσο, λίγη ιστορική μνήμη (έστω βραχεία) και λίγη υπομονή δεν θα έβλαπτε. Θα έπρεπε να ξέρετε ότι οι κυβερνήσεις που βρίσκονται σε προφανή δυσαρμονία με το κοινωνικό αίσθημα, αργά ή γρήγορα καταρρέουν με πάταγο, όσο ευρεία κι αν είναι η αρχική κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία.
Καλά τώρα ... άντε και το ψήφισαν ...
ΑπάντησηΔιαγραφήνα δούμε πως θα το εφαρμόσουν !!!
Μην ασχολείσαι με τον κ. Ντερμπεντέρη κοπέλα μου ...
αυτός όσο ανεβαίνουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ...
άλλο τόσο του ανεβαίνει η πίεση !!!
Ισχύει. Απλά υπάρχει και η αντίστροφη ανάγνωση. Μπορεί κάποιος - παρακολουθώντας την πορεία της...πίεσης του κ. Πρετεντέρη - να καταλάβει πόσο καλά πάει ο ΣΥΡΙΖΑ!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή