Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Για το "βαρύ" κατηγορητήριο κατά των ηγετικών στελεχών της ΧΑ...

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το κατηγορητήριο που έχει μέχρι στιγμής σχηματιστεί, στο πλαίσιο της ανάκρισης, εις βάρος των συλληφθέντων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, η διακίνησή του συνοδεύεται από πηχυαίους τίτλους του τύπου "Τεράστιο το κατηγορητήριο" και παράθεση όλων των εγκλημάτων που περιλαμβάνονται σε αυτό, από φόνους μέχρι πρόκληση ναυαγίων και μόλυνση πηγών - με την απαιτούμενη έμφαση, ασφαλώς, στα πιο "πικάντικα" (βιασμός, αποπλάνηση παιδιών, κατάχρηση σε ασέλγεια κ.λπ.).
Είτε από άγνοια είτε - ακόμη χειρότερα - επίτηδες, γίνεται εδώ ένα λάθος. Η περιγραφή που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο είναι η περιγραφική παράθεση του περιεχομένου του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Είναι πάγια η τακτική των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών (για λόγους που δεν έχει σημασία να εξηγήσουμε εδώ...), ιδίως στα πρώιμα στάδια της ποινικής διαδικασίας, όπως εν προκειμένω, να παραθέτουν αυτούσια και κατά τρόπο περιγραφικό την πράξη που κωδικοποιεί κάθε άρθρο του Ποινικού Κώδικα. Έτσι, αντί της σωρείας των "ανατριχιαστικών" εγκλημάτων που παρατίθενται, θα μπορούσε απλά να λέει "κατηγορείσαι ότι διέπραξες το αδίκημα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα", εξειδικεύοντας τις συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις που ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος διέπραξε και εμπίπτουν στο εν λόγω άρθρο. Ωστόσο, αυτό γίνεται σταδιακά, καθώς προχωρά η ανάκριση και εμπλουτίζεται η δικογραφία.
Με άλλα λόγια, το κατηγορητήριο που διέρρευσε, δεν σημαίνει ότι ο κάθε κατηγορούμενος χρυσαυγίτης διέπραξε όλα τα αναφερόμενα εγκλήματα, αλλά κατηγορείται ότι συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση που είχε ως σκοπό τη διάπραξη όλων ή κάποιων (έστω και ενός) από αυτά. Απλώς το κατηγορητήριο, ως συνήθως (αν και κακώς) διατυπώνεται γενικόλογα και αφηρημένα.

Ως εδώ καλά. Ποιος όμως ο λόγος που δημιούργησε την ανάγκη μιας τέτοιας διευκρίνησης;


Προφανώς όχι η διάσωση της ποινικής δογματικής (η οποία ούτως ή άλλως υφίσταται επάλληλα πλήγματα διαχρονικά από κάθε λογής σχετικούς και άσχετους δημοσιογράφους ή δημοσιολογούντες...). Ούτε βέβαια και η υπεράσπιση της εικόνας των χρυσαυγιτών (άλλωστε, όπως είναι γνωστό και μένει να αποδειχθεί και ποινικά, θα έχουν κάνει πολλά από τα αναφερόμενα  στο "βαρύ" κατηγορητήριο εγκλήματα, αφού είναι μάλλον κοινός τόπος οι διασυνδέσεις τους με το "κοινό" οργανωμένο έγκλημα).
Η δημοσίευση όμως ενός τέτοιου κατηγορητηρίου - είπαμε, είτε επίτηδες είτε από άγνοια - κάνει την κατηγορία να φαντάζει τελείως γελοία και "αθωώνει" στα μάτια του κόσμου τους χρυσαυγίτες, αφού δημιουργεί την ψευδή εντύπωση ότι μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν τους "φορτώθηκε". Και επίσης, στρέφει την προσοχή της κοινής γνώμης στα επιμέρους και στον "κιτρινισμό" ("αρέσουν ή δεν αρέσουν στον τάδε χρυσαυγίτη τα αγοράκια;", "παρενοχλούσε ή όχι σεξουαλικά νέες γυναίκες ο δείνα χρυσαυγίτης;" κ.ο.κ.).
Και έτσι, μας κάνει να ξεχνάμε το πρωταρχικό, το βασικό : Οι ηγέτες της ΧΑ ευθύνονται για πλήθος ρατσιστικών επιθέσεων, σωματικών βλαβών, ακόμη και επικίνδυνων, για δολοφονίες αθώων ανθρώπων. Συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με σκοπό αυτό. Και κίνητρο το ρατσιστικό μίσος. Ενδεχομένως, να είχαν και άλλες, πλήθος άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, γεγονός που αποδεικνύει πόσο υποκριτές ήταν όταν επικαλούνταν το νόμο και την τάξη, το έθνος, τη θρησκεία και άλλες "ευγενείς" έννοιες. Όμως το βασικό είναι αυτό. Είναι ναζί. Και δολοφονούν. Τόσο απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου